Haluaisitko tietää, missä ruokapaikoissa kaverisi tykkäävät käydä, tai mitä musiikkia he kuuntelevat, tai saada selville kaikki kavereitten kaverit, jotka ovat sinkkuja, tai mitä kuvia kavereistasi löytyy vaikkapa ennen vuotta 1995? Ei hätää – sitä varten on olemassa Facebookin uusi Graph Search -hakutoiminto.
Aikamoinen ongelma vain on, että haku voi paljastaa myös erittäin arkaluontoisia tietoja – myös sinusta itsestäsi!
Actual Facebook Graph Searches -sivusto esittelee, miten haku voi näyttää vaikkapa listauksen naimisissa olevista ihmisistä, jotka fanittavat deittisivusto Ashley Madisonia. Entäpä, jos hakua käyttää jokin diktatuuri? Työkalu voi paljastaa esimerkiksi Kiinassa kielletyn Falung Gong -liikkeen kannattajien perheenjäsenet (MTV3.fi 23.1.2013 ja MikroPC 23.1.2013). Yksityisyytemme onneksi Graph Search ymmärtää vain englanniksi tehdyt hakulauseet – toistaiseksi.
Graph Search voi helpottaa myös tietojenkalastelijoiden työtä. Nyt heillä on mahdollisuus saada entistä tarkempia tietoja henkilön perhesuhteista, asuinpaikasta, työpaikasta, harrastuksista yms. Näiden tietojen pohjalta on helppo laatia esimerkiksi luotettavalta kuulostavia sähköpostiviestejä, jolla kalastellaan luottokorttinumeroita, pankkitunnuksia ja salasanoja.
Hakutuloksissa näkyviä tietoja pystyy säätämään Facebookin yksityisyysasetuksissa. Ongelmana on vain se, että läheskään kaikki eivät asetuksia osaa muuttaa tai eivät välitä koko asiasta. Lisäksi kuukautta ennen Graph Searchin julkistamista Facebookin käyttöehtoihin tehtiin muutos, jonka mukaan yksittäinen käyttäjä ei voi rajata itseään kokonaan hakutoimintojen ulkopuolelle (Talouselämä 18.1.2013).
Uusia kohtia Facebookin käyttöehdoissa:
Kun piilotat jotain aikajanaltasi, esimerkiksi julkaisuja tai yhteyksiä, ne eivät enää näy aikajanalla. Muista silti, että julkaisujen yleisö tai kuka tahansa, joka voi nähdä luomasi yhteyden, voi silti nähdä sen toisaalla, esimerkiksi jonkun toisen aikajanalla tai hakutuloksissa… Muista, että ihmiset voivat löytää sinut tai linkin aikajanallesi Facebookissa muiden käyttäjien ja heidän sinusta jakamiensa tai muiden julkaisujen kautta, esimerkiksi jos kaverisi merkitsee sinut kuvaan tai jos julkaiset jotain julkisella sivulla. (Facebookin tietojenkäyttökäytäntö)
Monelle voi tulla yllätyksenä vastaan, mistä kaikesta onkaan tullut netissä tykättyä. Jos on pilailumielessä painellut sivustoilla Tykkää-nappulaa, viimeistään nyt se kolahtaa omaan nilkkaan. Eikä tarvitse edes olla itse aktiivinen – teknisesti Facebook pystyisi seuraamaan, millä muilla sivuilla sen käyttäjät käyvät. Nimittäin vuonna 2009 tietoturva-asiantuntija Nik Cubrilovic paljasti, että Facebook pystyy tällaiseen, vaikka käyttäjä olisi kirjautunut ulos Facebookista (MikroPC 26.9.2011). Urkintakohun seurauksena Facebookin oli pakko muuttaa käytäntöjään. Cubrilovic sanookin, ”ettemme voi kuin luottaa siihen, että Facebook tekee sen, mitä lupaa” (MikroPC 27.9.2011).
Facebookin yksityisyydensuojaa murentavia käytäntöjä tulee esille jatkuvasti. Vieläkö luotat Facebookiin – vieläkö uskallat käyttää sitä?
Lue myös aikaisempi artikkelini Facebookin vaarat.
Lisäys 16.3.2013
Useat verkkojulkaisut ovat uutisoineet Cambridgen yliopistossa tehdystä tutkimuksesta, jossa paljastuu Facebook-tykkäysten aiheuttama yksityisyydensuojaongelma.
- Digitoday: Facebook-tykkäykset paljastavat sinusta enemmän kuin arvaat
- MikroPC: Selvitys: ihmiset paljastavat salaisuutensa Facebookissa – tietämättään
Nettisivuilla ja Facebookissa voi ilmaista pitävänsä kyseisestä nettisivusta, Facebook-sivusta, kuvasta tai ystävien päivityksistä. Tiedot tallentuvat käyttäjän Facebook-sivulle, ja oletusarvoisesti tykkäykset ovat julkisesti näkyvillä, ellei käyttäjä ole muuttanut oman profiilinsa asetuksia.
Tutkijat kehittivät algoritmin, joka pystyi tykkäysten perusteella päättelemään henkilöstä paljon tietoa. Tällaisia ovat muun muassa ikä, sukupuoli, seksuaalinen suuntautuneisuus, älykkyys, poliittinen vakaumus, uskontokunta, päihteiden käyttö tai ovatko vanhemmat eronneet henkilön nuoruudessa. Lue tutkimujulkaisu Private traits and attributes are predictable from digital records of human behavior.
Tietoviikko uutisoi, että ”Yksi tutkimuksen tekijöistä Michal Kosinski sanoo Financial Timesille, että yritykset voisivat helposti käyttää samanlaisia ja tarkempia metodeita kuin yliopisto käytti tutkimuksessaan ja hyödyntää tietoja.”
Tutkimuksen tekijät ovat syystäkin huolissaan, sillä yritysten lisäksi valtiolliset tahot, tiedusteluviranomaiset tai kuka tahansa muu voisi helposti luoda vastaavanlaisen ja paremman analysointityökalun.
Lisäys 5.4.2013
Tiesitkö, että omat tietosi voivat päätyä vääriin käsiin ystäviesti käyttämien sovellusten kautta? (Digitodayn artikkeli Nyt pitää varoa jo Facebookin ystäviäkin). Olet saattanut asettaa ystävillesi ja Facebook-sovelluksille (ns. kolmannen osapuolen sovellukset) rajoituksia nähdä sellaisia henkilökohtaisia tietojasi kuten syntymäpäivä, perhesuhteet, koulutus- ja työhistoria, kuvat, videot, tilapäivitykset yms. Silti nämä tiedot voivat levitä julkisiksi ystäviesi käyttämien sovellusten, pelien ja sivustojen kautta. Se, että muut voivat jakaa sinun tietojasi tällä tavoin, tekee Facebookin mukaan ”kokemuksesta paremman ja sosiaalisemman”. Onneksi on mahdollista estää toisten henkilöiden käyttämien sovellusten pääsy omiin tietoihisi – katso ohje Sophoksen artikkelista.
Vastaa