The Forgotten Promises of Christmas
Dr. David R. Reagan, suom. SK

Betlehemin Syntymäkirkko perinteisellä Jeesuksen syntymispaikalla
Kun juhlimme Jeesuksen syntymää tänä vuonna joulun aikaan, niin muistakaamme ne lupaukset, jotka annettiin Marialle enkeli Gabrielin vieraillessa hänen luonaan:
Ja katso, sinä tulet raskaaksi ja synnytät pojan, ja sinun on annettava hänelle nimi Jeesus. Hän on oleva suuri, ja hänet pitää kutsuttaman Korkeimman Pojaksi, ja Herra Jumala antaa hänelle Daavidin, hänen isänsä, valtaistuimen ja hän on oleva Jaakobin huoneen kuningas iankaikkisesti ja hänen valtakunnallansa ei pidä loppua oleman. (Luuk. 1:31-33)
Seitsemän kunniakasta lupausta
Tämä suurenmoinen ilmoitus sisältää seitsemän lupausta. Neljä niistä liittyy Herran ensimmäiseen tulemukseen:
- Maria tulisi raskaaksi
- Maria synnyttäisi pojan.
- Poika tulisi olemaan suuri.
- Poikaa kutsuttaisiin ”Jumalan Pojaksi”.
Kaikki nämä neljä profetiaa toteutuivat Jeesuksen elämässä. Maria tuli raskaaksi (Matt. 1:18-20) ja synnytti pojan (Matt. 1:25). Hänelle annettiin nimi Jeesus (Matt. 1:25). Hän oli suuri (Luuk. 7:16) ja Häntä kutsuttiin Jumalan Pojaksi (Matt. 16:16, Matt. 27:54 ja Mark. 1:1).
Kolme viimeistä lupausta, jotka Gabriel antoi Marialle, eivät ole toteutuneet. Ne liittyvät Jeesuksen toiseen tulemukseen:
- Hänelle annetaan Daavidin valtaistuin.
- Hän hallitsee Jaakobin huonetta.
- Hänen valtakunnallaan ei ole loppua.
Kutsun näitä kolmea lupausta joulun ”unohdetuiksi lupauksiksi”, koska valtaosa kristikunnan kirkoista ei opeta niitä tänä päivänä. Näin on, koska useimmat kirkot ottavat kannan, että Jeesus ei koskaan palaa tämän maan päälle hallitsemaan. Tätä kutsutaan amillenniaaliseksi näkökulmaksi.
Hengellistetyt lupaukset
Amillenniaalinen näkemys perustuu oletukselle, että Raamattu ei tarkoita, mitä sanoo. Perustellakseen tätä näkemystä sen kannattajat joutuvat hengellistämään Raamattua. Siten tulkitessaan Gabrielin Marialle antamaa lupausta he kääntävät Daavidin valtaistuimen Jumalan valtaistuimeksi ja Jaakobin huoneesta tulee kirkko.
Sitten he päättelevät, että lupaukset ovat toteutuneet Jeesuksen nykyisessä kirkon (church) hallinnassa Hänen Isänsä valtaistuimelta.
Daavidin valtaistuin
Epäilemättä Jeesus hallitsee nyt Isänsä valtaistuimelta valtakuntaansa, seurakuntaa (church), mutta tuon hallinnan samaistaminen Marialle luvattuun vaatii melkoisesti mielikuvitusta.
”Daavidin valtaistuin” ei ole Jumalan valtaistuin. Jumalan valtaistuin on taivaassa. Daavidin valtaistuin on Jerusalemissa (Ps. 122:5).
Ilm. 3:21:ssa Jeesus itse tekee selvän eron Jumalan valtaistuimen ja oman valtaistuimensa välillä. Tuossa jakeessa Jeesus sanoo, että eräänä päivänä Hän antaa uskovien istua kanssaan omalla valtaistuimellaan, aivan kuten Hänen Isänsä nykyisin jakaa Hänen kanssaan oman valtaistuimensa.
Jeesus ei ole Daavidin valtaistuimella nyt. Hän istuu Isänsä oikealla puolella Isänsä valtaistuimella. Hän ottaa Daavidin valtaistuimen, kun palaa maan päälle hallitsemaan Siionin vuorelta Jerusalemissa (Jes. 24:21-23).
Jaakobin huone

Tämä hopeinen tähti Syntymäkirkon lattiassa on paikalla, jossa Jeesus syntyi
“Jaakobin huone” ei ole kirkko (church). Se on Vanhan Testamentin nimi Israelin lapsille (2. Moos. 19:3). Raamatussa ei missään puhuta kirkosta (church) Jaakobin huoneena.
Raamattu opettaa, että jonakin päivänä juutalaisten jäännös hyväksyy Jeesuksen Messiaanaan (Sak. 12:10, Room. 9:27 ja Room. 11:25-26). Se tapahtuu seitsenvuotisen Ahdistukseksi tai ”Jaakobin vaivaksi” kutsutun kauhean kärsimyksen lopussa (Jer. 30:7).
Kun Jeesus palaa tuon kärsimyksen ajan lopussa, niin juutalaisten jäännös kootaan Israelin maahan ja tehdään johtavaksi kansakunnaksi maailmassa (Hes. 37:11-28 ja Sak. 8:22-23). Jeesus hallitsee silloin koko Jaakobin huonetta.
Iankaikkinen valtakunta
Nykyinen kirkkovaltakunta ei ole iankaikkinen valtakunta. Seurakunta-ajan valtakunta loppuu seurakunnan (church) tempaukseen.
Kirkkovaltakuntaa seuraa tuhatvuotinen valtakunta, jolloin Jeesus hallitsee koko maaplaneettaa Siionin vuorelta Jerusalemista (Jes. 2:1-4). Se valtakunta kestää tuhannen vuotta (Ilm. 20:1-7).
Lopullinen iankaikkinen Kristuksen valtakunta perustetaan uuden täydelliseksi tehdyn maan päälle (1. Kor. 15:24 ja Ilm. 21:1-8).
Jumalan Sanan uskominen
Miksi emme voi uskoa, että Marialle annetut lupaukset tarkoittavat, mitä sanovat? Neljä ensimmäistä tarkoittivat täsmälleen, mitä sanoivat. Miksi kolme viimeistä täytyy hengellistää? Ainut syy niiden hengellistämiseen on pakottaa ne mukautumaan ennalta määriteltyyn oppiin.
Uskon, että Jumala tietää, kuinka kommunikoida. Jos Jumala oli tarkoittanut luvata Marialle, että tämän Poika hallitsisi taivaasta kirkkoa iäti, Hän olisi sanonut niin. Sen sijaan Hän vahvisti hänelle lupauksen, jonka oli antanut monta kertaa Vanhan Testamentin profeettojen kautta, että Hänen Poikansa hallitsisi Daavidin valtaistuimelta Jerusalemissa Israelia ja että Hänelle annettaisiin valtakunta, joka kestäisi iankaikkisesti (Jes. 9:6-7 ja Hes. 37:21-28).

”Hänen nimensä on Ihmeellinen”, Simon Deweyn maalaus
Jos Jumalan juutalaisille antamat lupaukset eivät tarkoittaneet, mitä sanoivat, niin kuinka voimme olla varmoja, että Hänen lupauksensa seurakunnalle (church) tarkoittavat, mitä sanovat? Minä uskon, että Jumala tarkoittaa, mitä sanoo.
Joulun toivo
Tänä joulun aikana aion kiittää Jumalaa, että Hän lähetti Poikansa kuolemaan minun syntieni tähden.
Aion myös rukoilla, että Jumala pian lähettää Poikansa takaisin toteuttamaan ”unohdetut lupaukset”, jotka Gabriel antoi Marialle. Kiitän Jumalaa, että Hän ei koskaan unohda lupausta.
Suomentajan kommentti:
Tämän, niin kuin monen muunkin artikkelin suomentamiseen sisältyy ongelma koskien suomen kielen sanoja kirkko ja seurakunta, joita englanninkielessä vastaa yksi sana: Church. Uusi Testamentti ei tunne sanaa kirkko, vaikka se onkin ujutettu 92-käännökseen (Matt. 16:18). Alkuseurakunnan aikana ei ollut kirkkoa. Englannin kieli hämmentää kirkon ja seurakunnan eron varsin tehokkaasti – ja ovelasti.
Vastaa