Kuinka koulu, joka kutsuu itseään ”kristilliseksi Tylypahkaksi” on kääntämässä ylösalaisin pienen kaupungin Kalifornian Trump-maassa. (Tylypahka, Hogwarts, on Harry Potter -kirjojen noitakoulu. Suom. huom.)
Koko artikkeli löytyy alla olevasta linkistä. Kirjoitus on todella pitkä ja siitä on käännetty vain pätkä alusta. Jos jollakin on innostusta vaikka lyhyestikin referoida artikkelia, tiivistelmän voi lähettää lopusta löytyvällä kommentointitoiminnolla.
Helpoimmin kommentointi toimii napsauttamalla artikkelin otsikkolinkkiä Bethelin ”nuoret pyhät” oppimassa collegessa ihmeiden tekemistä ja vierittämällä sivun loppuun. Kirjoita kommenttisi Vastaa-kenttään. Anna sähköpostiosoitteesi (ei näy muille), nimesi tai nimimerkkisi ja napsauta Lähetä-painiketta. Tarkistan kommentit, joten ne eivät siksi näy heti.
Meet The ”Young Saints” Of Bethel Who Go To College To Perform Miracles
12.10.2017 Molly Hensley-Clancy, BuzzFeed News Reporter, suom. SK
On profetiaviikon ensimmäinen päivä Yliluonnollisen palvelutyön Bethel-koulussa (Bethel School of Supernatural Ministry, BSSM), tai kuten opiskelijat täällä tykkäävät puhua paikasta, kristillisessä Tylypahkassa. Kalifornian Redding’in virastotalon auditorio, jossa ensimmäisen vuoden oppilailla on kurssi, on niin täynnä innokkaita nätisti pukeutuneita nuoria, että alusta lähtien on mahdotonta löytää istumapaikkaa. Noin 1200 opiskelijan salintäysi yleisö kuhisee odotuksesta: Ihmiset puhuvat ryhmissä puristaen kirjojaan rintaansa vasten ja innokkaasti luoden salaisia katseita lavalla olijoihin. Täällä puhutaan niin monia kieliä, että sitä on vaikea jäljittää: Kaikenlaista englantia Australian, Britannian ja Etelä-Afrikan aksenteilla, kiinaa, koreaa, portugalia. Outo sekoitus Redding’in kaltaisessa paikassa, joka on taloudellisesti heikko maaseutupaikka noin 200 mailia San Francisco’sta pohjoiseen, Pohjois-Kalifornian Trump-maan sydämessä.
Opiskelijat odottavat päivän luennoitsijaa, Kris Vallotton’ia, yksi koulun perustajista ja profeetta niin tuottelias, että kirjoitti siitä kirjan nimeltä Basic Training for the Prophetic Ministry (Perusvalmennus profeetalliseen palvelutyöhön), joka on yhdistetty oppikirja ja työkirja ja jota Bethel’in opiskelijat käyttävät oppiakseen, kuinka kuulla ja puhua Jumalan sanoja. (”Mainitse viisi asiaa, jotka erottavat väärän profeetan oikeasta.” ”Mikä on ero näyn ja transsin välillä?”)
Yliluonnollisen palvelutyön koulun teologinen perusolettamus on tämä: Raamatun ajan ihmeet– jakautuneet meret ja palavat pensaat ja veden muuttuminen viiniksi – eivät loppuneet Raamatun aikoina, eivätkä ihmeiden tekijät kuolleet pois Jeesuksen ensimmäisten opetuslasten mukana. Nykyaikana profeetat ja parantajat eivät vain käyskentele keskuudessamme, me olemme he.
Bethel’in opiskelijat, jotka oppivat, näkevät ja tekevät näitä ”ihmeitä ja merkkejä” – olkoonpa se tulevista asioista profetoimista tai parantumattomien parantamista – eivät ole vain kristikunnan oikkuja tai sivuprojekteja. He ovat tosiasiassa sen todellinen keskipiste.
Tähän saakka Bethel’in ensimmäiset vuodet ovat olleet tarinoiden oppimista edeltäjiltään, muinaisilta VT:n profeetoilta, kuten Daniel ja Jeremia ja Hesekiel, valmistuksena tähän päivään – päivään, jolloin he itse alkavat tulla profeetoiksi.
He ovat jo alkaneet alustavasti opetella Bethel’in toista elinkeinoa: uskolla parantamista. Istun salin reunassa muistio sylissäni, kun laiha nuori mies, jolla on hiekanväriset hiukset, tulee luokseni leveästi hymyillen.
”Anteeksi”, hän sanoo ja kertoo minulle nimensä. ”Haluaisitteko, että rukoilen parantumista?”
Hän katsoo merkitsevästi oikeaan polveeni, joka oli sidottu paksuun ja hyvin näkyvään mustaan tukeen. ”Totta kai”, vastaan, koska tällaisessa tilanteessa on tuskin muuta vastausta.
Edelleen hymyillen hän polvistuu eteeni ja laskee kätensä polvelleni, sormet tuessa olevan aukon päällä, josta polvilumpioni näkyy. Hän alkaa pehmeästi toistella rukousta: Herra, tuo parantuminen hänen polvelleen. Kokonainen ja täydellinen parantuminen, Isä.
Lopetettuaan hän nousee seisomaan: ”Kiitos”, hän sanoo. ”Olen harjoittelija. Haluatteko … haluatteko testata sitä?”
Pakotan aivojani keksimään tekosyyn, ettei tarvitsisi, kun tyttö vieressäni, Bethel’in opiskelija, jolla sattuu olemaan tuki ranteessaan, ojentaa käsivartensa hänelle. ”Voit tehdä sen minullekin”, hän sanoo ja kaveri kirkastuu.
”Kiitos”, hän sanoo lammasmaisesti ja polvistuu jälleen tytön eteen sormet kevyesti ympäröiden hänen ranteensa.
Sali puhkeaa suosionosoituksiin: Kris Vallotton kävelee lavalle. Hän on hiukan tanakka, suolapippurin väriset hiukset, harmaantuva parta ja tarttuva energia. Hänen saarnatyylinsä vaihtelee aidosti hauskoista vitseistä vilpittömiin kertomuksiin. ”Tervetuloa profetiaviikolle”, hän sanoo ja opiskelijat buuaavat.
Yliluonnollisen palvelutyön Bethel-koulu on kukoistavan – ja selvästi nuorekkaan – evankelisen kristillisen herätyksen eturintamassa. Jotkut ovat sanoneet sen liikettä Amerikan nopeimmin kasvavaksi uskonnolliseksi ryhmäksi – seurakuntien löysä verkosto, jota johtavat ns. apostolit, jotka näkevät yliluonnolliset lahjat, kuten profetia ja uskolla parantaminen, avaimena globaaliin käännyttämiseen. Vaikka toiset uskonnolliset liikkeet kamppailevat säilyttääkseen jäsenet ja vetääkseen mukaan nuoria, Bethel houkuttelee millenniaaleja laumoittain.
Koulu – joka ei ole virallisesti hyväksytty, eikä anna oppiarvoja – lähettää opiskelijat Redding’iin ja kaikkialle maapallolle aseistettuna koulutuksella, kuinka puhua Jumalan sanoja, parantaa sairaita ja käyttää yliluonnollista voittamaan sieluja. Se on poikinut matkijoita kaikkialla maassa ja lähes jokaisella mantereella.
BSSM on myös ydin konfliktissa, joka muhii pienessä eristetyssä väestöltään 90 000 asukkaan Redding’issä. Yhdellä puolella on seurakunta, joka pyörittää koulua, Bethel Redding, jolla on yli 9000 henkeä seurakunnassaan – oma pieni kaupunkinsa kukkulalla. Toisella puolella on ryhmä pitkäaikaisia Redding’in asukkaita, uskonnollisia ja ei-uskonnollisia yhtä lailla, jotka ovat peloissaan ja jopa vihaisia johtuen tämän seurakunnan kasvavasta vaikutuksesta kaupunkiinsa ja elämäänsä.
Kasvaessaan nopeasti Bethel on antautunut korjaamaan Redding’in vaikeuksissa kamppailevan kaupungin, joka on yksi Kalifornian köyhimmistä. Se lahjoittaa poliisitoimelle. Se ostaa pois julkisia rakennuksia. Se elättää paikallisia yrityksiä. Se lähettää armeijoittain opiskelijoita siivoamaan kaupungin roskien ja injektioruiskujen peittämiä joenrantoja. Seurakunnan johtajille Redding ja Bethel ovat erottamattomat, ja kaupungin uudestisyntyminen on heille yksi seurakunnan kiireellisimmistä tehtävistä.
Joillekin Redding’in asukkaille se on kuitenkin uhka. He näkevät Bethel’in ujuttautuvan kaikkeen Redding’issä – politiikkaan, kiinteistöihin, kouluihin – ja siten muuttavan heidän kaupunkinsa olemuksen. Seurakunnan vastustajat ovat alkaneet järjestää mielenosoituksia, painostaa paikallisia virkamiehiä ja vaatia lehdistöä paljastamaan seurakunta. Päivittäin Facebook’issa he luetteloivat Bethel’in soluttautumista Redding’iin: ”Bethel’in omistamia” yrityksiä, Bethel’in sponsoroimia tapahtumia.
Redding’issä BSSM:n opiskelijat – jotkut käyttävät heistä ilmausta ”bethelbots” – ovat kaikkialla. Koulutehtävänään opiskelijat hengailevat parkkipaikoilla ja kauppojen käytävillä kysellen tuntemattomilta, jotka käyttävät pyörätuolia tai kainalosauvoja, voivatko he rukoilla heidän parantumistaan. Torstai-iltaisin orastavat profeetat kokoontuvat kuuntelemaan Jumalan ääntä, sitten lähtevät ”aarrejahtiin” profetoimaan ihmisille, jotka vastaavat Jumalan heille antamaa kuvausta – opiskelijaporukat haravoivat paikallista maksimarkettia etsien yhtenä iltana keltapaitaista miestä ja seuraavana naista, jolla on violetti reppu ja kolme lasta. Perjantai-illan kirkonmenojen jälkeen he täyttävät paikallisen pizzerian villeillä harjoituksilla, joita kutsuvat tulitunneleiksi (ks. video). (Viimeisten tietojen mukaan tulitunneleita harrastetaan jo helluntailaisten Isokirjassakin. Suom. huom.). He filmaavat itseään yrittämässä herättää kuollutta ja laittavat sen YouTube’iin.
Redding’in asukkaiden huolet ovat yhtä perustavaa laatua kuin perustuslaki. He sanovat, että Bethel jäytää jatkuvasti kirkon ja valtion erillisyyttä – ja tekee sen aikana, jolloin heidän kaupunkinsa on haavoittuvimmillaan. Heidän mukaansa on vahvoja todisteita, että Bethel käyttää kokoansa ja rahojansa vaikuttamaan heidän hallitukseensa, naapureihinsa, lapsiinsa.
Monet Bethel’in suorapuheisimmista arvostelijoista ovat evankelikaalisia kristittyjä, joita Bethel’in teologia syvästi huolestuttaa. He ovat sellaisia ihmisiä, jotka yleensä pitävät omaa liiketoimintaansa, mutta nyt Bethel ja yliluonnollisen palvelutyön koulu ovat kasvaneet niin suuriksi, että niitä ei pääse pakoon. Bethel on kaikkialla: kaupunginkansliassa, poliisiosaston ja paikallisen charter-koulun takana, odottamassa Walmart’in parkkipaikalla tien 44 varrella.
Kun seurakunnan opetukset karkaavat käsistä, niin jotkut Bethel’in terävimmistä arvostelijoista sanovat, että ne voivat tulla vaarallisiksi – jopa tappaviksi.
Pala palalta Bethel ja yliluonnollisen palvelutyön koulu yrittävät lunastaa Redding’in, mutta Redding ei ole niinkään varma, että haluaa pelastua.
Missä ajassa eletään nykypäivänä ? Eksytys on suuri , ja se leviää kaikkialle , ( seurakuntiinkin . ). Tärkeää olisi seurakunnissa varoittaa ko. eksytyksistä nykyaikana . Etenkään meidän uskovien kotien nuoret eivät saata edes ymmärtää mikä mikin on , jos ei asioista ole puhuttu mitään seurakunnassa . Ja toinen asia on . Tiedän useita jotka ovat menneet amerikkaan raamattukouluun , ja juuri ovat valineet tuon raamattukoulun joka edustaa BETTELL seurakunnan alaisena toimivaa raamattukoulua . Valmiita harhaan johtajia raamattukoulun jälkeen . Ja eksytys senkun leviää huimaa vauhtia .
Toiminta ei vaikuta Raamatun mukaiselta, vaan siinä korotetaan enemmän mukana olevia ihmisiä, kuin Jumalaa ja Kristusta. Vaikuttaa siltä, että se on samasta lähteestä, kuin oli Toronton ”siunaus”.