Soberness
17.3.2017 by Simon Desjardins, suom. SK
Uudelleen ja uudelleen Raamattu kutsuu meitä raittiuteen ja pitää sitä yhtenä perustavimmista ominaisuuksista, mitä ihminen voi omistaa. Apostoli Paavali viittaa siihen mielen tilana, jota ilman edistys ei ole vain pelkästään vaikeaa, vaan mahdotonta.
Tessalonikalaisille hän kirjoittaa: ”Älkäämme siis nukkuko niinkuin muut, vaan valvokaamme ja olkaamme raittiit” (1. Tess. 5:6). Kaksi jaetta myöhemmin hän jatkaa kehotustaan sanoen: ”Mutta me, jotka olemme päivän lapsia, olkaamme raittiit” (1. Tess. 5:8).
Timoteukselle hän julistaa: ”Niin tulee siis seurakunnan kaitsijan olla nuhteeton, yhden vaimon mies, raitis, maltillinen, säädyllinen, vieraanvarainen, taitava opettamaan” (1. Tim. 3:2). Ja yhdeksän jaetta myöhemmin luemme: ”Samoin tulee vaimojen olla arvokkaita, ei panettelijoita, vaan raittiita, uskollisia kaikessa” (1. Tim: 3:11).
Tiitukselle hän painottaa: ” …vanhat miehet olkoot raittiit…” (Tiit. 2:2).
Mitä tulee Pietariin, niin hän vetoaa lukijoihinsa näillä sanoilla: ”Vyöttäkää sentähden mielenne kupeet ja olkaa raittiit; ja pankaa täysi toivonne siihen armoon, joka teille tarjotaan Jeesuksen Kristuksen ilmestymisessä” (1. Piet. 1:13). Ja luvussa 4 jakeessa 7 hän jatkaa: ”Mutta nyt kaikkein loppu lähestyy. Niin olkaat siis raittiit ja valppaat rukoilemaan.” (Biblia 1776). Ja vielä ennenkuin lopettaa hän vetoaa:
”Olkaa raittiit, valvokaa. Teidän vastustajanne, perkele, käy ympäri niinkuin kiljuva jalopeura, etsien, kenen hän saisi niellä.” (1. Piet. 5:8)
Kaikki nämä vetoomukset antavat selkeän sanoman ja niiden pitäisi kannustaa meitä etsimään tätä perustavaa ominaisuutta jonakin välttämättömänä.
Mitä on raittius?
Yleensä päättelemme ihmisen olevan raitis, jos hän ei ole alkoholin, tai huumeiden, vaikutuksen alainen. Tämä määritelmä jää kuitenkin kauas täydellisestä. Itseasiassa se voi johtaa meidät vääriin tai epätarkkoihin päätelmiin, koska alkoholi ja huumeet eivät varmasti olet ainoat asiat, jotka pystyvät vaikuttamaan mieleemme negatiivisesti; on monia muita asioita, jotka voivat alentaa henkisiä kykyjämme ja tehdä ne toimimattomiksi. Jatkossa tulen listaamaan niistä joitakin tarkoituksella terävöittää ymmärrystäsi ja laajentaa näkökulmaasi, mutta nyt, salli minun selittää, mitä on raittius.
Henkilöä sanotaan raittiiksi, kun hän silloin, kun nämä kyvyt toimivat hyvin, toisin sanoen, kun ympäröivät olosuhteet ja vaikutukset eivät heikennä niitä, voi keskittää kaikki henkiset kykynsä siihen, mitä tekee. Näin ollen kaikki, mikä pystyy heikentämään henkistä kykyämme, pitäisi katsoa mahdolliseksi uhkaksi, joka pystyy johtamaan meidät harhaan, sikäli kuin kyse on raittiudesta.
Häiriö
Ensimmäinen vihollinen, joka mielemme on kohdattava, on ”häiriö”, sillä kun mieltä häiritään, se voi toimia vain osittain. Itseasiassa useimmat onnettomuudet tapahtuvat, kun henkilö ei ole riittävän tarkkaavainen, tai ei lainkaan tarkkaavainen, toisin sanoen, kun hänen ruumiinsa on yhdessä paikassa ja mielensä toisessa. Samoin useimmat huonot päätökset tehdään, kun mieli on hajanainen ja levällään. Odottaa hyviä tuloksia, kun mielemme on hajallaan tai jakautunut, on leikittelyä typeryydellä. Jaakob ei olisi voinut sanoa sitä selvemmin kirjoittaessaan:
“Kaksimielinen mies, epävakainen kaikilla teillään” (Jaak. 1:8).
Jos meillä välillä on vaikeuksia toimia oikein, kun mielemme on keskittynyt, niin mitä me teemme silloin, kun se on kahtiajakautunut, tai kokonaan poissa.
Turhautuminen
Turhautuminen tulee tavallisesti, kun emme pysty saavuttamaan tai muuttamaan jotakin, tai kun äkilliset vastoinkäymiset estävät edistymisemme. Se voi johtaa meidät sairaan huumorin tai jopa raivon tilaan.
Se voi tapahtua, kun olet tulossa myöhästyneenä seurakunnan kokoukseen, etkä löydä pysäköintipaikkaa. Etsit, ajat kadulta kadulle ja lopulta näet miehen menossa autoonsa. Kysyt häneltä, onko hän lähdössä ja onneksi vastaus on myöntävä. Mutta kuluu 20 sekuntia, 30 ja 50 eikä mitään tapahdu. Nyt jo useat autot piippaavat odottaen sinun siirtyvän eteenpäin. Kärsivällisyytesi alkaa loppua ja yhtäkkiä kuin ehkä odottamatta huomaat karjuvasi miehelle autossa: ”Mitä siellä tapahtuu?” ”Ei mitään”, mies vastaa, ”asetan vain navigaattoria”. Tällaisia asioita voi tapahtua, kun ihminen lähtee raittiudesta.
Kiire
Siirtyä nopeammin kuin voimme ajatella, voi myös saada meidät poikkeamaan raittiuden tilasta. Kun ryntäilemme voittaaksemme kellon, unohdamme helposti tärkeitä asioita. Se voi olla passi, lompakko, sateenvarjo tai äärimmäisessä tapauksessa vaimomme. Voimme jättää auton avaimen pakastimeen, rikkoa maljakon matkalla ulos, jättää ulko-oven lukitsematta rynnätessämme autollemme vain todetaksemme, että olemme hukanneet avaimen, emmekä pääse minnekään. Sellainen on puutteellisen mielen perintö, mutta ihminen, joka pitää itsensä raittiina, välttää sellaista henkistä myllerrystä eikä joudu pulaan.
Paniikki
Kun huolestuttavat olosuhteet terrorisoivat ihmistä, niin kaikenlaisia epämiellyttäviä asioita voi tapahtua. Hän voi heittäytyä auton eteen, ajaa päin liikennevalopylvästä, tai jopa hypätä ulos viidennen kerroksen huoneiston ikkunasta. Sellainen voi olla heikentyneen mielen seuraus
Samaa voitaisiin sanoa vihasta, jonka vallassa ihminen voi sanoa, mitä ei halunnut, tai tehdä, mitä ei olisi koskaan tehnyt raittiuden tilassa. Ja entä sellaiset häiriöt, kuin mustasukkaisuus, ylpeys tai kateus.
Joo! Monilla asioilla on mahdollisuus vetää mielemme pois raittiudesta ja niin, että epänormaaliudesta tulee osamme ja typeryydestä perintömme. Auttakoon totuuden Henki meitä ennakoimaan raittiuden viholliset, ennen kuin ne alistavat meidät kohtaloonsa.
Vastaa