Is the Psalm 83 Battle Looming on the Horizon?
31.8.2019, Pastor Bill Hoganson wdhoganson@aol.com, suom. SK
Nyt todistamme Israelin lisääntyneitä sotilaallisia iskuja Iranin välikäsiä vastaan Syyriassa, Irakissa, Libanonissa ja Gazassa. Sen perusteella, mitä nyt tapahtuu, voi pohtia, onko ns. Psalmin 83 sota lähellä. Et ehkä tunne Psalmin 83 rukousta, joka koskee Israelin konfliktia ”ympäröivien” kansakuntien kanssa. Ja jos on näin, niin ehkä haluat lukea tämän artikkelin.
Viime vuosina oikein hyvätkin raamatuntutkijat ovat tohisseet keskenään Psalmin 83 luonteesta ja tarkoituksesta. Tohina on pääasiassa siitä, koskeeko Psalmi 83 todellista sotilaallista taistelua Israelin ja ympäröivien kansakuntien välillä. Jotkut tutkijat uskovat, että Psalmi 83 antaa pohjan Israelille tulla aluetta hallitsevaksi supervaltioksi. Ja kaiken tämän on tapahduttava ”ennen ahdistusta”. Onko tämä vankka, raamatullinen näkemys? Tarkistakaamme.
Käynnissä oleva väittely koskee siis sitä, onko Psalmi 83 yksinkertaisesti 1) kiroava rukous, 2) ja/tai jo toteutunut profetia, 3) ja/tai toteutumistaan odottava profetia. Nämä kolme näkemystä voidaan esittää seuraavasti:
1) Psalmi 83 on kiroava rukous – Tämä näkemys sanoo, että Psalmi 83 on ”vain” rukous, eikä profetia, jonka Aasaf, kuningas Daavidin päämuusikko (1. Aik. 16:5-7), kirjoitti noin vuonna 1000 eKr. Aasafin rukous pyytää Jumalaa toimimaan ankarasti ympäröivien kansakuntien suhteen, jotka olivat hyökänneet Israelia vastaan viimeisten neljänsadan vuoden aikana (vrt. Tuom.).
2) Psalmi 83 oli toteutunut ”aikaisemmin” – kaksi perusnäkemystä ovat tiivistettyinä seuraavat:
a. Psalmi 83 on profeetallinen rukous, joka toteutui ”muinaisessa” menneisyydessä. Tämä näkemys sanoo, että kuningas Joosafatin armeija voitti ympäröivät Psalmin 83 mainitsemat kansakunnat 9. vuosisadalla eKr. (2. Aik. 20).
b. Toiset kuitenkin uskovat Psalmin 83 täyttyneen vuonna 1948, kun Egypti, Syyria, Jordania, Libanon ja Irak hyökkäsivät Israeliin. He sanovat, että ”kymmenen” Psalmin 83 kuvailemaa kansanryhmää liittyvät vuoden 1948 arabivaltioiden hyökkäykseen.
3) Psalmi 83 odottaa ”tulevaa” toteutumista – kaksi perusnäkemystä ovat tiivistettyinä seuraavat:
a. Psalmi 83 toteutuu, kun Hes. 38-39 lukujen Venäjän koalitio hyökkää Israeliin ahdistuksen aikana. Tämä näkemys sanoo, että jakeen Hes. 38: 6 ilmaus ”lukuisat kansat ovat sinun kanssasi” on vakuuttava todiste siitä, että ”kymmenen” Psalmin 83 kansanryhmää kuuluvat Venäjän koalitioon.
b. Tämä seuraava näkemys vastaa alkulauseessa (3) esitettyä väitettä, että Psalmi 83 on tulevaa toteutumista odottava todellinen taistelu, joka on ymmärrettävä monien VT:n profetioiden kontekstissa, kuten Hes. 25:14; Sef. 2:9; Sak. 12:6; Ob. 17-18; Jes. 11.14 ja 19:16-18; Jes. 17 (yhdessä Jer. 49: 23-27 kanssa). Kaikilla näillä kirjoituksilla on yksi yhteinen asia: ne kaikki tukevat ajatusta, että Israelilla on ”erittäin suuri armeija” (an exceeding great army, Hes. 37:10, KJV), joka suoraan tai epäsuorasti voittaa ja ottaa hallintaansa ”ympäröivät” kansakunnat tehden Israelista supervaltion. (Bill Salus popularisoi tätä näkemystä kirjassaan ”Israelestine”. Tämä tässä esitetty näkemys 3b vastaa hänen kirjaansa, kuitenkin hiukan poiketen siitä.)
Joka tapauksessa tarkastelkaamme nyt näiden kunkin näkemyksen raamatullisuutta.
Mikä edellä esitetyistä näkemyksistä sopii parhaiten Israelin ”viimeisten päivien” skenaarioon?
Näkemys, että Psalmi 83 on kiroava rukous
On totta, että Psalmi 83 on rukous; tämä näkemys ei kuitenkaan ota huomioon seuraavaa:
- Aasaf oli profeetta (2. Aik. 29:30 – näkijä),
- psalmit voivat olla profeetallisia (esim. Ps. 2, 16. 22 ym.) ja
- Jumala tulee vastaamaan Aasafin rukoukseen. Psalmi 83 voi olla sekä rukous, johon Jumala voi vastata ja vastaa, että profetia, joka toteutuu.
Näkemys, että Psalmi 83 oli toteutunut ”aikaisemmin”
Näkemys 2a opettaa, että 2. Aik. 20 toteutti Psalmin 83 muinaisessa menneisyydessä. Se kuulostaa hyvältä, mutta ei sovi Psalmiin 83. Kuinka niin? Siihen voidaan laskea korkeintaan kuusi kansanryhmää, kun Psalmissa 83 niitä on kymmenen. Joten ne eivät vastaa toisiaan…
Näkemys 2b opettaa, että Psalmi 83 toteutui vuonna 1948, joka on oikeilla jäljillä, mutta jää vajaaksi ainakin neljällä alueella seuraavasti:
1) Tänä päivänä kansanryhmät, jotka hyökkäsivät Israeliin vuonna 1948 (Egypti, Syyria, Jordania, Libanon ja Irak) pyrkivät edelleen hävittämään Israelin niin, ettei “Israelin nimeä enää muisteta” (Ps. 83:4), mikä antaa ymmärtää, että Psalmi 83 on edelleen toteutumatta. Egyptillä ja Jordanialla on nykyisin rauhansopimus Israelin kanssa, mutta kuinka kauan, varsinkin kun niiden enemmistöt vihaavat Israelia?
2) Samat vuoden 1948 arabivaltiot jatkavat pyrkimystä Palestiinan valtion luomiseksi, jopa lainaten Psalmia 83 sanoen: ”Anastakaamme itsellemme [palestiinalaisten puolesta] Jumalan asunnot” (Ps. 83:12). Tältä osin Psalmi 83 jää toteutumatta.
3) Aasafin rukous, että ”kymmenen” Psalmin 83 kansanryhmää tuhottaisiin, ”niinkuin kulovalkea metsää polttaa, niinkuin liekit kärventävät vuoria” (Ps. 83:14), tarvitsee edelleen Jumalan vastauksen.
4) Tänä päivänä nämä samat 1948 kansakunnat hylkäävät Herran Jumalan jättäen siten Aasafinin rukouksen vaille vastausta (Ps. 83: 16-18).
Päällisin puolin näkemys 2b. kuulostaa hyvältä. Kuitenkin väite, että vuoden 1948 arabien hyökkäys Israeliin olisi toteuttanut Psalmin 83 profetian, on riittämätön ja edelleen toteutumatta, kuten edellä osoitimme.
Näkemys, että Psalmi 83 odottaa ”tulevaa” toteutumista
Näkemys 3a – Johtopäätös, että Psalmin 83 ”kymmenen” kansanryhmää” löytyvät lauseesta ”lukuisat kansat ovat sinun kanssasi” (Hes. 38:6) menee liian pitkälle! Tämä epämääräinen ja päättelynvarainen johtopäätös venyttää itsensä ei-johtopäätökseksi (non-sequitur). On kyllä totta, että päätelmiä käytetään muissa näkemyksissä, mutta ei tässä oletetuin määrin.
Näkemys 3b herättää mielenkiintoisia kysymyksiä. Israelin voimakkaalla armeijalla on merkittävä kirjaimellinen rooli ”viimeisinä päivinä,” kuten näkyy edellä luetelluissa VT:n jakeista (3/b).
Käytämme tämän artikkelin loppuosan näkemykseen 3b analysoimalla Israelin voimakkaan armeijan tulevaa roolia Raamatun profetiassa.
Mikä on Israelin armeijan rooli ”viimeisinä päivinä?”
Israelin armeijalla on ”merkittävä” rooli viimeisinä päivinä, mutta ”milloin” Israelin armeijalla on rooli?
Sakarja kuvailee Israelin sotilaallista roolia ”viimeisinä päivinä”, kun ”ympäröivät” kansakunnat pyrkivät hallitsemaan Jerusalemia seuraavasti: ”Katso, minä teen Jerusalemin juovuttavaksi maljaksi kaikille kansoille yltympäri ja myös Juudan kohdalle se on tuleva Jerusalemia piiritettäessä” (Sak. 12: 2). Jerusalem joutuu ”ympäröivien” kansakuntien hyökkäyksen kohteeksi.
Ja sitten luemme: ”Sinä päivänä minä teen Juudan sukuruhtinaat ikäänkuin tulipannuksi puitten sekaan ja ikäänkuin tulisoihduksi lyhteitten sekaan ja he kuluttavat oikealta ja vasemmalta, kuluttavat kaikki kansat yltympäri. Ja Jerusalem saa yhäti asua paikoillansa – Jerusalemissa” (Sak. 12:6). Huomaa, että ”ympäröivät” kansakunnat eivät pysty valtaamaan Jerusalemia, miksi? Israelin voimakas armeija ”kuluttaa” heidät.
Joten tässä vaiheessa Israelin voimakas armeija voittaa ”ympäröivät” kansakunnat.
Mutta myöhemmin Israelin voimakas armeija on poissa seuraavasti: ”Minä kokoan kaikki pakanat sotaan Jerusalemia vastaan. Kaupunki valloitetaan, talot ryöstetään, naiset raiskataan ja puoli kaupunkia lähtee pakkosiirtolaisuuteen, mutta jäljelle jäävää kansaa ei hävitetä kaupungista” (Sak. 14:2).
Mitä tapahtui Israelin voimakkaalle armeijalle? Se oli paikalla Sakarjan luvussa 12, mutta ei enää luvussa 14. Älä lopeta lukemista tähän. Pyydän sinua jatkamaan.
Israelilla on voimakas armeija, joka voittaa ”ympäröivät” kansakunnat ”viimeisinä päivinä”. Mutta milloin he voittavat ”ympäröivät” kansakunnat? Harkitse seuraavaa:
- Ahdistuksen ”jälkeen”
- Ahdistuksen ”aikana”
- Ennen” ahdistusta
1 – Ahdistuksen ”jälkeen”: Tämä näkemys voidaan heti hylätä, koska Jesaja sanoo, että Jeesuksen tultua ”kansat eivät enää opettele sotimaan” (Jes. 2:4). Millenniumin aikana ei tarvita armeijoita.
2 – Ahdistuksen ”aikana”: Monet hyvät profetian tutkijat ”olettavat”, että Israelin ”erittäin suuri armeija” tulee olemaan Ahdistuksen ”aikana” (Ilm. 6-19). Israelin voimakas armeija kuitenkin on poissa, kun Jerusalem vallataan. Minne se meni? Itse asiassa Ilmestyskirjan luvut 6-19 eivät anna mitään vihjettä, että Israelin voimakasta armeijaa olisi silloin edes olemassa. Israelilla varmasti on maanalaiset juutalaiset miliisit (Sak. 14:14), mutta Ilmestyskirjan luvuissa 6-19 ei ole merkkejä, että Israelilla olisi voimakas IDF:n kaltainen armeija.
Ilm. 6-19 paljastaa, että Israelin juutalaiset vapautetaan vihollisista seuraavilla neljällä tavalla:
1) Jumalan ”kaksi todistajaa” vapauttavat Israelin Ahdistuksen ensimmäisten 3½ vuoden aikana (Ilm. 11: 3-6)
2) Monet juutalaiset vapautuvat Antikristuksen joukoista pakenemalla Juudeasta erämaahan (Matt. 24:15-16), missä Jumala suojelee heitä yliluonnollisesti ahdistuksen viimeisten 3½ vuoden aikana (Ilm. 12:14-17).
3) Jerusalemin valtaamisen jälkeen juutalaiset maanalaiset miliisit (Sak. 14: 2, 14) yrittävät vapauttaa Israelin, mutta he epäonnistuvat! Kaksi kolmannesta juutalaisista kuolee (Sak. 13:8) enimmäkseen Ahdistuksen jälkipuoliskolla.
4) Lopussa Jeesus itse vapauttaa juutalaiset sen jälkeen, kun enemmistö lopulta tunnistaa Hänet Messiaanaan. He huutavat Hänelle: ”Siunattu on Hän, joka tulee Herran nimessä” (Matt. 23:39). Jeesus vastaa ”vapauttamalla” heidät heidän vihollisistaan ja koko Israel pelastuu (Room. 11:26-29; Ilm. 19:11-21).
Ilm. 6–19 perusteella on selvää, että Israelin juutalaiset eivät luota vahvaan IDF:n kaltaiseen armeijaan vapauttamaan heidät saatanan vihalta. On turvallista olettaa, että Israelin armeija on poissa koko seitsenvuotisen ahdistuksen ajan. Ainakin Ahdistuksen viimeisten 3½ vuoden ajan Israelin voimakas armeija on poissa.
”Ennen” ahdistusta -näkemys: Tällä näkemyksellä on suurin Raamatun tuki. Useat toteutumattomat VT:n profetiat ovat parhaillaan toteutumassa silmiemme edessä. Suurin osa näistä profetioista edellyttää, että Israelilla on voimakas IDF:n kaltainen armeija. Menkäämme siihen …
Useat VT:n profetiat edellyttävät, että Israelilla on ”viimeisinä päivinä” voimakas IDF:n kaltainen armeija. Tutustu seuraaviin vielä toteutumattomiin profetioihin, jotka edellyttävät, että Israelilla on ”viimeisinä päivinä” voimakas armeija:
Jesaja 11:14 – Ja he (Israel) lentävät länteen päin (Gazaan) filistealaisten niskaan, yhdessä he ryöstävät Idän miehiä. Edom ja Mooab [Jordania] joutuvat heidän käsiinsä, ammonilaiset [Jordania] heidän alamaisikseen.
Sefanja 2:9 – Sentähden, niin totta kuin minä elän, sanoo Herra Sebaot, Israelin Jumala, on Mooab tuleva Sodoman kaltaiseksi ja ammonilaiset Gomorran kaltaisiksi, nokkospehkojen maaksi, suolakuopaksi, autioksi iankaikkisesti. Jääneet minun kansastani ryöstävät heitä, ja minun kansakuntani jäännökset ottavat heidät perintöosaksensa.
Sakarja 12:6 – Sinä päivänä minä teen Juudan sukuruhtinaat ikäänkuin tulipannuksi puitten sekaan ja ikäänkuin tulisoihduksi lyhteitten sekaan, ja he kuluttavat oikealta ja vasemmalta, kuluttavat kaikki kansat yltympäri. Ja Jerusalem saa yhäti asua paikoillansa – Jerusalemissa.
Obadja 18 – Jaakobin heimo on oleva tuli ja Joosefin heimo liekki, mutta Eesaun heimo kuin olki, ja ne polttavat sen ja kuluttavat sen; eikä jää pakoonpäässyttä Eesaun heimosta. Sillä Herra on puhunut.
Hesekiel 25:14 – Ja kostoni, joka Edomia kohtaa, minä annan kansani Israelin käteen ja he tekevät Edomia kohtaan minun vihani ja kiivauteni mukaan. Ja Edom saa tuntea minun kostoni, sanoo Herra, Herra.
Tänä päivänä Israelin voimakas armeija jatkaa ”ympäröivien” kansakuntien torjumista ja loitolla pitämistä, estäen niitä ajamasta heitä Välimereen. Kuitenkin monet edellä mainituista VT:n profetioista odottavat edelleen toteutumistaan. Kuinka niin? Israelin on vielä otettava haltuunsa ympäröivät kansakunnat.
Ottakaamme esimerkiksi vain yksi em. toteutumattomista profetioista: ”Ja he (Israel) lentävät (KJV: swoop down = syöksyvät) länteen päin (Gazaan) filistealaisten niskaan, yhdessä he ryöstävät Idän miehiä. Edom ja Mooab [Jordania] joutuvat heidän käsiinsä, ammonilaiset [Jordania] heidän alamaisikseen (Jes. 11:14).
Tämä profetia ei ole koskaan toteutunut. Kuinka niin? Kontekstista käy ilmi, että jae 14 toteutuu sen ”jälkeen,” kun Israel palaa MAAHAN toisen kerran (Jes. 11:11). Israelin juutalaiset palasivat MAAHAN ”ensimmäisen kerran” alkaen vuonna 537 eKr. Serubbaabelin ja Joosuan johdolla. Juutalaiset palasivat MAAHAN ”toisen kerran” 20. vuosisadalla tullessaan valtioksi vuonna 1948. Jae 14 toteutuu vuoden 1948 ”jälkeen”, kun Israel on MAASSA toisen kerran. Pystytetäänkö nyt näyttämöä tämän profetian toteutumiselle? Katsokaamme…
Jesaja 11:14 voidaan jakaa kolmeen osaan seuraavasti:
1) Ensiksi meille kerrotaan, että Israel ”syöksyy filistealaisten niskaan…” Filistealaisten niska (KJV: shoulder) kuvailee heidän valtansa paikkaa, joka on sama paikka kuin tämän päivän Gazan kaista. Israel lentää alhaalla Gazan kaistan päällä kuin lintu, joka syöksyy saaliinsa kimppuun. Aikooko Israel ”syöksyä” Gazan kimppuun tuodakseen sen sotilaallisen valvonnan piiriin, perustaakseen ehkä sotilaallisia varuskuntia käytettäväksi samalla tavalla kuin juutalaisia uudisasukkaita käytettiin ennen vuotta 2005?
2) Toiseksi jae 14 kertoo meille, että Israel ”ryöstää idän miehiä”. ”Idän miehiin” kuuluu Syyria (vrt. 1. Moos.29:1; 4. Moos. 23:7). Israel ”ryöstää” Syyrian. Ehkä Jesajan profetia, Jes. 17:1, sopii tähän, kun Damasko luhistuu ”raunioiksi ja poistetaan kaupunkien luvusta”. Ryöstettyään Syyrian, Israel ehkä perustaa varuskuntia, paljolti kuten kuningas David teki (2. Sam. 8: 6). Onko Israel Syyrian ryöstämisen kynnyksellä?
3) Kolmanneksi jae 14 kertoo, että ”Edom ja Mooab [Jordania] joutuvat heidän käsiinsä ja ammonilaiset [Jordania] heidän alamaisikseen”. Näyttää, että Israel ottaa hallintaansa Jordanian samalla tavalla, kuin Daavid otti hallintaansa edomilaiset perustamalla sinne sotilaallisia varuskuntia (2. Sam. 8:14). Sivuhuomautus: Ahdistuksen aikana Israelin perustama Jordanian nukkehallitus sallii juutalaisten ”karkotettujen” ”ottaa piilopaikan” Petrassa eli Selassa (Jes. 16: 1-4) ilmeisesti sen jälkeen, kun Antikristus valtaa alueen (Dan. 11:41).
Onko Jes. 11:14 vain yksi monista VT:n kirjoituksista, jotka kuvailevat, mikä voisi olla vastaus Aasafin Psalmin 83 rukoukseen? Ja jos on, niin Israel voi hyvinkin olla tulossa supervaltioksi – mikä ei näyttäisi olevan kovin kaukana tulevaisuudessa!
Jumala siunatkoon teitä etsiessänne Häntä… Pastori Bill Hoganson
Vastaa